Vive Zene Tuzla


- Obilježen Međunarodni dan podrške žrtvama torture -

 

I ove godine UG Vive Žene tokom dva dana nizom događaja obilježile 26. Juni - Međunarodni dan podrške žrtvama torture.Cilj je podsjetiti javnost, ali i predstavnike vlasti da još ne postoji zakonski okvir koji bi regulirao prava osoba žrtava torture iako je tortura jedan od najtežih oblika kršenja ljudskih prava.

Kako bi olakšali rad profesionalcima Udruženje je priredilo priručnik i vodič o psihosocijalnoj podršci i pomoći preživjelim žrtvama i svjedocima, te info brošura namijenjena svjedocima i žrtvama.Promocija obje publikacije održana je 25.06.2018. u prostoru Atelje Ismet Mujezinovic u Tuzli.

Ug Vive Žene su, dana 26.06.2018., održale edukativni čas o značaju rehabilitacije za žrtve torture u prostorijama Univerziteta u Tuzli, Filozofski fakultet. Ovo je bila prilika da mladi čuju iskustava preživjelih iz perioda rata i o značaju rehabilitacije u proesu opravka.

Obilježavanje međunarodnog dana podrške žrtvama torture završeno je manifestacijom za djecu i mlade „Za svijet bez troture“ u prostorijama dvorane "Kaleidoskop" dana 26.06.2018.godine. Za djecu je priređen zabavni program tokom kojeg su crtali, igrali se sa frizbijem, a DJ Vedo je bio zadužen za muziku. Atmosferu su upotpunili klaunovi Pozorišta mladih Tuzle.
Nakon manifestacije uslijedila je javna prezentacija najmlađe grupe Pozorišta mladih Tuzla.

Na ovaj način podsjetili smo da se tortura, mučenje i zlostavljanje događa i danas širom planete zemlje, a djeca i mladi poslali su poruke mira i tolerancije, poruke nade i podrške za sve žrtve rata i torture u svijetu.

Kako je sve izgledalo možete pogledati u video materijalu.

 


 
Vive Zene FB
Vive Zene FB
Vive Žene
Group
Vive Žene
Funpage

 


FILM
VIVE ŽENE
Vive Zene Film
Centar za terapiju i rehabilitaciju

European UnionIAMANEH SchweizOlaf Palme CenterOHCHRMedicor Foundation  
www.vivezene.ba