DONIRAJ - DONATE - Vive Zene Tuzla  
Vive Zene Tuzla


- Održan okrugli stol
„Prevencija nasilja nad ženama i djevojčicama kroz dostupne oblike zaštite u lokalnoj zajednici” -

 

U četvrtak 06.12.2018. godine u organizaciji Udruženja „Vive žene“ Tuzla, te uz podršku UN Women održan je okrugli stol „Prevencija nasilja nad ženama i djevojčicama kroz dostupne oblike zaštite u lokalnoj zajednici”. Ova važna tema okupila je brojne predstavnike obrazovnih i zdravstvenih institucija, nadležnih ministarstava, institucija socijalne i zdravstvene zaštite, pravosudnih institucija, predstavnike organizacija civilnog društva i političkih stranaka kako bi ukazali na porast nasilja te neadekvatnu zakonsku regulativu koja bi zaštitila žene žrtve nasilja.

Razgovor koji se vodio nekoliko sati polučio je brojne zaključke u vidu izmjena zakona kako bi žene i djevojčice bile bolje institucionalno zaštićene. Također, ukazano je na problem financiranja sigurnih kuća te zaključeno da se ovaj problem treba mnogo više prožimati kroz poslaničke klupe u Skupštini i gradskim vijećima gradova i općina Tuzlanskog kantona. Neophodno je, složili su se svi govornici okruglog stola, iniciranje rodno osjetljivih budžetskih linija u okviru ministarstava i lokalnih organa vlasti.

Također, jedan od zaključaka je saradnja i zajedničko korištenje raspoloživih resursa institucija i nevladinih organizacija koje se bave pitanjima zaštite žena koje su trpile i trpe nasilje. Naime, takav pristup predstavlja dobar model osnaživanja ukupnih kapaciteta podrške.

Okrugli stol je realiziran u okviru projekta: „Povećanje razumijevanja i prihvaćanja rodne ravnopravnosti u lokalnim zajednicama – put ka prevenciji nasilja nad ženama i djevojčicama“, koji implementira U.G. „Vive Žene“ Tuzla. Pomenuti projekat dio je regionalnog programa „Sprovođenje normi, mijenjanje stavova“ koji provodi UN Women u BiH, a finansira Evropska unija.

 


 
Vive Zene FB
Vive Zene FB
Vive Žene
Group
Vive Žene
Funpage

 


FILM
VIVE ŽENE
Vive Zene Film
Centar za terapiju i rehabilitaciju

European UnionIAMANEH SchweizOlaf Palme CenterOHCHRMedicor Foundation  
www.vivezene.ba